تفاوت صلاحیت های نظام مهندسی برق (طراحی، نظارت و اجرا)
- انواع صلاحیت های نظام مهندسی برق چه هستند؟
آزمون نظام مهندسی برق در سه صلاحیت نظارت، طراحی و اجرا برگزار می گردد. تا شهریور 1395 یک آزمون در رشته تاسیسات برقی برگزار می شد، اما از اسفند همان سال صلاحیت های نظارت و طراحی از هم تفکیک شده اند. این دو آزمون کاملا از هم مجزا بوده و این تفکر که یکی پیش نیاز دیگری است کاملا اشتباه می باشد. تفاوت عمده ای بین منابع آزمون نظارت و طراحی نظام مهندسی برق نیست بلکه این دو آزمون بیشتر در تیپ و هدف سوالات با هم فرق دارند. بعد از قبولی نیز، مهندسان برای هر صلاحیت پروانه نظام مهندسی جدا دریافت می کنند و وظایف، مسئولیت ها و درآمد آنها کاملا متفاوت است و بطور کلی مسئولیت و درآمد مهندس ناظر نسبت به طراح بیشتر است. صلاحیت اجرا رشته تاسیسات برقی آزمون نظام مهندسی اخیراً به این آزمون اضافه شده است. در خصوص صلاحیت اجرا می توان گفت که عملیات اجرایی ساختمان باید به صورت انحصاری توسط مهندس مجری ساختمان که دارای صلاحیت اجرای سازمان نظام مهندسی است، انجام شود. مهندس مجری نماینده فنی کارفرما در اجرای ساختمان است و در همه مراحل اجرای کار باید به ناظر یا ناظران باید پاسخ بدهد. همه عملیات اجایی ساختمان توسط اشخاص حقیقی و دفاتر مهندسی به عنوان مجری طبق دستورالعمل های وزارت راه و شهرسازی و سازمان نظام مهندسی ساختمان انجام می گیرد. مجری ساختمان، مسئولیت کنترل و صحت انجام کلیه عملیات اجرای ساختمان، رعایت مقررات ملی ساختمان، ضوابط و مقررات شهرسازی و نقشه های مصوب مرجع صدور پروانه را بر عهده دارد.
در نامه ای که به تاریخ 4/۱۱/99 مدیرکل راه و شهرسازی استان کرمانشاه به مهندس مانی فر ( مدیرکل دفتر مقررات ملی و کنترل ساختمان وزارت راه و شهرسازی و مسئول برگزاری آزمون نظام مهندسی) نوشت، تقاضای برگزاری آزمون نظام مهندسی برق و مکانیک در صلاحیت اجرا را داشت که مورد موافقت قرار گرفت و در اردیبهشت ۱۴۰۰ اولین آزمون ورود به حرفه مهندسان برای اخذ پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشتههای تاسیسات مکانیکی و تاسیسات برقی صلاحیت اجرا برای پایه سه برگزار میگردد و متقاضیان باید دارای پروانه اشتغال به کار مهندسی حداقل پایهی دو صلاحیت نظارت باشند.( یعنی مهندسانی می توانند در آزمون اجرای برق شرکت کنند که حداقل پروانه نظارت پایه ۲ دارند).
تفاوت آزمون های نظام مهندسی طراحی، نظارت و اجرا چیست؟
آزمون نظام مهندسی نظارت ساده تر و سوالات تئوری بیشتری در مقایسه با آزمون طراحی در آن طرح می شود. در حالی که در آزمون طراحی سوالات تئوری کمتر ولی مسائل و سوالات مفهومی بیشتری طرح می شود. از طرفی زمان آزمون طراحی بیشتر از آزمون نظارت می باشد. البته داشتن هر دو پروانه طراحی و نظارت نظام مهندسی درآمد بیشتری را برای فرد بهمراه دارد و اعتبار بیشتری برای فرد فراهم می کند. آزمون اجزا نیز از ازمون نظارت مشکل تر و بیشتر فاز اجرایی دارد.
آیا می توان در هر سه آزمون نظارت، طراحی و اجرا همزمان شرکت کرد؟
بله، داوطلب می تواند همزمان برای هر دو صلاحیت نظارت و طراحی آزمون نظام مهندسی شرکت کند و البته پیشنهاد می شود که داوطلب در صورت امکان هر دو آزمون را شرکت کند چرا که با توجه به یکسان بودن منابع هر دو آزمون و اختصاص تلاش و زمان بیشتر برای حل مسئله برای آمادگی آزمون طراحی، می توان در هر دو صلاحیت همزمان قبول شد. اما برای شرکت در آزمون اجرای تاسیسات برق باید حتما پایه 2 نظارت داشته باشید پس عملا نمی توان همزمان آزمون نظارت و اجرا را همزمان شرکت کرد.
آیا صدور پروانه نظارت منوط به قبولی در آزمون اجرا است؟
خیر، هر صلاحیت مجزا از سایرین صلاحیت هاست و برای صدور پروانه اشتغال یا فعالیت در آن، نیاز به پذیرش در سایر آزمون ها نیست.
آیا مجاز به بردن دفترچه سوالات آزمون نظام مهندسی به خارج از حوزه برگزاری آزمون هستیم؟
خیر، خارج کردن سوالات آزمون به هر نحوی از حوزه امتحانی تخلف محسوب می شود.
نحوه برگزاری آزمون صلاحیت های نظارت، طراحی و اجرا به چه صورت است؟
آزمون های نظارت و اجرا معمولا در یک روز و همزمان برگزار می شود. زمان تعیین شده برای این آزمون ها 150 دقیقه که شامل 60 سوال می باشد و دارای نمره منفی است. ( هر پاسخ اشتباه یک سوم نمره منفی دارد.) در آزمون نظارت بیشتر سوالات تئوری هستند و مسائل کمتری حدود 5 سوال مطرح می شود.
آزمون طراحی نطام مهندسی برق نیز بصورت کتاب باز و چهارگزینه ای برگزار می شود. تفاوت این آزمون با آزمون های قبلی در نوع طراحی سوالات می باشد که تعداد سوالات تئوری کمتر و همچنین تعداد مسائل بیشتر که معمولا بالای 30 مورد است.
دیدگاهتان را بنویسید