شرایط شرکت در آزمون نظام مهندسی برق
- شرایط شرکت در آزمون نظام مهندسی برق
یکی از مهم ترین شرایط شرکت در آزمون نظام مهندسی برق، برخورداری از حداقل سنوات برای هر مدرک تحصیلی است.
برای شرکت در آزمون نظام مهندسی، نیاز به داشتن مدرک مهندسی (کارشناسی) برق است. افراد بعد از گذشت ۳ سال از مدرک کارشناسی یا ۲ سال از مدرک کارشناسی ارشد و یا ۱ سال از مدرک دکترای خود میتوانند در آزمون نظام مهندسی شرکت کنند. داشتن یکی از این سه تاریخ، برای شرکت در آزمون کافی است. یعنی به عنوان مثال، چنانچه ۳ سال از تاریخ اخذ مدرک کارشناسی گذشت، دیگر لازم نیست داوطلب منتظر گذشت ۲ سال از تاریخ اخذ کارشناسی ارشد خود باشد. هیچ تفاوتی بین مدرک کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری از لحاظ امتیازمثبت در پذیرش جهت مهر و صدور پروانه مهندسی وجود ندارد. در مورد افرادی که دارای مدرک کارشناسی ناپیوسته هستند، هر پنج سال از تاریخ مدرک کاردانی شان، معادل یک سال کارشناسی محسوب میشود. به عنوان مثال تاریخ صدور مدرک تحصیلی در مقطع کاردانی برای یک داوطلب 1390 است و در سال 1396 مدرک کارشناسی خود را دریافت نموده است. از سال 1390 تا 1395 پنج سال می گذرد (معادل یک سال)، لذا کافیست دوسال از زمان صدور مدرک کارشناسی وی بگذرد تا وی اجازه شرکت در آزمون نظارت و طراحی را داشته باشد. لذا این داوطلب در سال 1398 مجاز به شرکت در آزمون نظارت و طراحی می باشد.
نکته: داوطلبانی که گرایش مخابرات و کنترل ابزار دقیق هستند، حق شرکت در آزمون طراحی را ندارند.
نکته :دانشآموختگان کارشناسی پیوسته رشتههای مرتبط و دانشآموختگان کارشناسی ناپیوسته رشتههای اصلی یا مرتبط با مدرک کاردانی اصلی یا مرتبط نیز میتوانند در آزمون نظام مهندسی برق شرکت کنند. البته کمیسیون همارزی باید مدرک این دسته از متقاضیان را تأیید کند. رشتههای اصلی موضوع پروانه اشتغال به کار مهندسی تاسیسات برقی ساختمان (کد پروانه ۵۰) و عناوین مدرک تحصیلی دانشگاهی مربوط به آن به شرح زیر هستند:
مهندسی برق (قدرت)
الکترومکانیک (برق) قبل از سال 1360
الکتروتکنیک
مهندسی برق و الکترونیک
مهندسی برق – الکترونیک
مهندسی برق (الکترونیک)
مهندسی برق – شبکههای انتقال و توزیع
اگر عنوان مدرک کارشناسی پیوسته داوطلب منطبق بر عناوین بالا باشد، امکان شرکت در آزمون ورود به حرفه مهندسی در صلاحیتهای طراحی، نظارت و اجرا امکانپذیر خواهد بود. دانشآموختگان کارشناسی ناپیوسته با مدرک کاردانی نامرتبط و کارشناسی اصلی، تنها زمانی میتوانند درخواست پروانه اشتغال به کار مهندسی ساختمان بدهند که دارای مدرک کارشناسی ارشد در یکی از رشتههای اصلی مطابق با مدرک کارشناسی خود باشند. البته برای این افراد، دریافت پروانه اشتغال فقط در صلاحیتهای نظارت و اجرا (در صورت مشمولیت رشته) ممکن خواهد بود. در صورت ارائه مدرک دکتری رشته اصلی همسان با مدرک کارشناسی ارشد، امکان دریافت پروانه اشتغال در صلاحیت طراحی نیز فراهم خواهد شد. بدیهی است که برای افرادی که عنوان مدرک تحصیلی آنها با موارد مذکور بالا متفاوت اما رشته تحصیلی آنها به رشتههای مهندسی ساختمان مرتبط است، شرایط متفاوت خواهد بود.
بر اساس تبصره ۱ ماده ۶ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان، رشتههای مرتبط با مهندسی ساختمان آن دسته از رشتههایی هستند که از نظر عنوان با رشتههای اصلی متفاوت هستند، اما محتوای علمی و آموزشی آنها، بیش از ۷۰ درصد با رشتههای اصلی ارتباط و همپوشانی داشته باشد. رشتههای مرتبط موضوع پروانه اشتغال مهندسی تأسیسات برقی ساختمان (کد پروانه ۵۱) به صورت زیر هستند:
- کارشناسی مهندسی برق (قدرت)
- دبیری فنی برق (قدرت)
- مهندسی برق – مخابرات
- مهندسی برق – کنترل
- مهندسی تکنولوژی برق
مرتبط بودن رشته مدرک کارشناسی، در نظر کمیسیون همارزی بسیار مهم است. در واقع، اگر مدرک کارشناسی غیرمرتبط باشد، فرد اجازه شرکت در آزمون را ندارد و اگر هم در آزمون شرکت کند و قبول شود، پروانه اشتغال به او تعلق نمیگیرد.
نوع پروانه نظام مهندسی و رشته تحصیلی | |||
کد پروانه | نوع پروانه | عناوین مدرک تحصیلی دانشگاهی مورد تایید وزارت علوم | |
اصلی | مرتبط | ||
500 | * | برق (قدرت)، الکترومکانیک (برق) قبل از سال ۶۰، برق خارج از کشور، الکتروتکنیک، مهندسی برق و الکترونیک، شبکه های انتقال توزیع | |
510 | * | مرتبط با مهندسی تأسیسات برقی ساختمان، معادل کارشناسی مهندسی برق (قدرت)، دبیری فنی برق (قدرت)، مهندسی برق (مخابرات)، مهندسی برق (کنترل)، مهندسی کنترل و ابزار دقیق، مهندسی تکنولوژی کنترل و ابزار دقیق | |
530 | * | مرتبط با مهندسی برق (الکترونیک) |
شرایط شرکت در آزمون نظام مهندسی برق
آیا برای ثبت نام در آزمون نظام مهندسی رشته برق باید عضو سازمان نظام مهندسی باشیم؟
برای ثبت نام در آزمون نظام مهندسی نیازی به عضویت در سازمان نظام مهندسی نیست اما پس از قبولی باید در سازمان نظاممهندسی، در شهر مربوطه عضو شوید.
آیا اعتراض به سوالات و پاسخنامه آزمون نظام مهندسی برق امکان پذیر است؟
بله، فرایند اعتراض بخشی از فرایند برگزاری آزمون نظام مهندسی است و داوطلبان بعد از آزمون امکان اعتراض به طراحی سوالات و همچنین پاسخنامه را خواهند داشت که پس از جمع آوری همه اعتراضات در زمان مقرر به کمیته های تخصصی جهت بررسی و ابلاغ ارجاع می شود.
آیا می توان بصورت آزمایشی در آزمون نظام مهندسی شرکت کرد؟
بله، ولی در صورت قبولی چون در زمان ثبت نام شرایط لازم را نداشته اید، قبولی شما لغو می شود.
شرایط برگزاری آزمون نظام مهندسی و حدنصاب قبولی
اولین دوره آزمون نظام مهندسی سال ۷۶ برگزار گردید و بعد از آن این آزمون سالی یک بار یا گاهی هر دو سال یکبار برگزار میشد، اما در چند سال اخیر این آزمون هر سال دو بار برگزار می شود. تاریخ دقیق آزمون مشخص نیست اما معمولاً فاصله بین دو آزمون بیش از ۶ ماه است. نوبت اول این آزمون در سال ۹۹ استثنائاً در ۳ و ۴ مهرماه برگزار شد و تاریخ برگزاری آزمون نوبت دوم نیز روزهای ۲۹، ۳۰ و ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۰ است. ثبتنام آزمون هم حدود ۲ ماه قبل از آزمون انجام میشود و نتایج نیز بین دو تا سه ماه بعد در سایت دفتر مقررات ملی منتشر میشود.
آزمون صلاحیت های نظارت و طراحی در دو روز مختلف برگزار می شوند. تعداد سؤالات هر دو صلاحیت طراحی و نظارت ۶۰ عدد است. مدتزمان پاسخگویی به سؤالات در آزمونهای طراحی و نظارت به ترتیب ۱۸۰ و ۱۵۰ دقیقه است. برای قبولی داوطلبان باید ۵۰% درصد سؤالات (30 سوال درست از 60 سوال) را صحیح جواب دهند، آزمون دارای نمره منفی بوده و هر سه جواب غلط، یک پاسخ درست را حذف میکند.
نکته : با توجه به امکان اشتباه در پر کردن گزیته ها و … حداقل تعداد 34 تا 38 سوال را پاسخ دهید تا قبولی خود را تضمین کنید.
آزمونها بهصورت تستی (۶۰ سؤال با نمره منفی) (بهجز آزمون طراحی معماری) و بهصورت کتاب باز (open book) میباشد و منابع آزمون همراه داوطلبان میباشد. حدنصاب قبولی در آزمون ۵۰ درصد یعنی ۳۰ سؤال درست از ۶۰ سؤال میباشد.
دیدگاهتان را بنویسید